Zorg met sterren

Logopedie voor mensen met een verstandelijke beperking

Geplaatst op

Professionele logopedisten beoordelen ontwikkelings- en behandelingsstoornissen en helpen bij spraak-, taal- en slikproblemen. Succesvolle logopedie verbetert de communicatie en de controle over de spieren en corrigeert kauw- en eetproblemen. Bij mensen met een verstandelijke beperking kan logopedie daarom ook helpen.

Terwijl spraak verwijst naar het vermogen om geluiden te maken, houdt taal zich bezig met het begrijpen en communiceren van ideeën. Met logopedie is vooruitgang te boeken om spraak- en taaluitdagingen van mensen met een verstandelijke beperking aan te pakken.

Hoe helpt logopedie?

De spraak- en taalontwikkeling van kinderen volgt meestal een patroon. Kinderen met een verstandelijke beperking ontwikkelen zich minder voorspelbaar. Logopedie kan helpen om de ontwikkeling te bevorderen. Spraakproblemen die worden aangepakt zijn onder andere:

 • Articulatiestoornissen
 • Vloeiende stoornissen, zoals stotteren
 • Stemstoornissen, zoals onregelmatige toonhoogte en volumecontrole
 • Dysartriestoornissen, zoals verminderde beweging van de tong, lippen en stembanden
 • Dysfagiestoornissen, zoals moeite met slikken
 • Afasiestoornissen, zoals problemen met spreken, schrijven, articuleren en luisteren

Naast problemen bij het produceren van geluiden, lettergrepen en zinnen, kunnen mensen met een verstandelijke beperking ook te maken krijgen met taalproblemen, zoals:

 • Moeite om taal te verwerken en te begrijpen door beperkte cognitieve en interpretatieve vaardigheden
 • Expressieve stoornissen door een beperkte woordenschat en ongepast taalgebruik in een sociale omgeving
 • Cognitieve communicatiestoornissen, zoals problemen met betrekking tot perceptie, geheugen, organisatie, probleemoplossing en andere cognitieve functies

Voordelen van logopedie

Logopedie heeft grote voordelen voor mensen met een verstandelijke beperking: de behandeling verbetert niet alleen de communicatie en interactie, maar logopedie kan ook worden gebruikt om de gezichts- en mondspiercontrole te versterken en te verbeteren. Meer voordelen van logopedie zijn:

 • Dysfagieproblemen zoals problemen kauwen, slikken, kokhalzen, hoesten en drinken verhelpen om een gezond lichaamsgewicht te behalen of te behouden. Daarnaast leren om een gezond voedingspatroon aan te houden.
 • Voeding- en sliktherapie zorgt ervoor dat fysieke uitdagingen de voedingsinname niet verstoren.
 • Logopedie is ook geschikt voor ouders, familieleden en verzorgers. Succesvolle logopedie draagt bij aan het gemak van de zorg en vermindert de stress voor de zorgverleners.
 • Logopedie verbetert de communicatie tussen patiënten en zorgverleners. De behandeling helpt patiënten hun behoeften duidelijker te uiten en verlicht de druk die ouders, familieleden en verzorgers ervaren.

Verwachtingen van logopedie

Logopedisten zijn erkende medische professionals met een speciale opleiding. Deze specialisten houden zich bezig met taalontwikkeling, menselijke communicatie en aanverwante aandoeningen.

Om realistische verwachtingen te scheppen van een behandeling, voert de logopedist een beoordeling uit van de capaciteiten en beperkingen van elke patiënt. Aan de hand van verschillende logopedietechnieken wordt vervolgens een behandelingscyclus opgebouwd, met duidelijke therapiedoelen voor ogen. Zodra de juiste interventie is uitgevoerd, leveren periodieke controles en testen vitale feedback op. Op basis hiervan zijn logopedisten in staat om aanpassingen te maken in de therapie om het beste resultaat te behalen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden