Zorg met sterren

Tandpasta – Waar komt het eigenlijk vandaan?

Geplaatst op

Een van de fundamentele stappen die we nemen om onze tanden te laten stralen en onze adem fris te houden is het (hopelijk) twee keer per dag een ritueel om onze tanden te poetsen. Of je nu een eerste of laatste ding in de ochtend bent voordat je de deur uit rent om je tanden te poetsen (en ik hoop dat je een tandenpoetser bent!), de kans is groot dat je je gebruikelijke tandpasta op je tandenborstel zet met weinig of geen aandacht voor de zoete, muntachtige pasta die we gebruiken om onze tanden wit te houden en onze adem fris te houden van dag tot dag. Hoe zijn we eigenlijk tot deze futuristische slijmbeurs gekomen?

Waar komt het vandaan?

Mensen gebruiken al sinds 5000 voor Christus een of andere vorm van tandpasta! Over de hele wereld, van het oude China tot het oude Egypte en het oude Rome, mengden onze voorgangers een groot aantal vieze brouwsels en smeerden ze op hun tanden in naam van de vroege mondhygiëne. De vroegste tandcrèmes in het oude Egypte bevatten poedervormige ingrediënten zoals eierschalen, puimsteen en as van verbrande ossenhoeven, muizen, wolven en konijnenkoppen (ja, dat lees je correct). Het wordt beter. De oude Grieken en Romeinen omvatten gebroken beenderen, oesterschelpen, houtskool in poedervorm en diverse boomschorsen. Deze poeders werden waarschijnlijk gemengd met water op het moment van gebruik. In China konden minder onaangename ingrediënten zoals zout, ginseng, pepermunt en andere kruiden worden gevonden in deze oude poedermengsels.

Vreemde soorten tandpasta

Snel vooruit naar de jaren 1800 en tandpasta of tandpoeder, wat nog steeds populair was, veranderde weer. In de jaren 1800 zat er in de meeste tandpasta/tandpoeder zeep. Andere recepten waren onder andere houtskool in poedervorm (zoals in het oude Rome) of andere schurende ingrediënten werden ook opgenomen. Veel tandpastarecepten uit deze tijd waren minder gericht op schone tanden en meer op een frisse adem. Zeep bleef een veelvoorkomend tandpasta-ingrediënt tot de jaren 1950, toen andere ingrediënten de plaats innamen van tandpasta-ingrediënten.

Vandaag de dag

In de 20e eeuw zien we synthetische schuimmiddelen zoals natriumlaurylsulfaat, zoetstoffen, andere synthetische ingrediënten en bloemide om gaatjes in de tandpasta te voorkomen. Als je het vandaag over fluoride hebt, zullen sommige mensen je vertellen dat het slangenolie is, terwijl anderen beweren dat tandpasta met meel en meelwater een belangrijke vooruitgang voor de volksgezondheid zijn die een leven lang een goede mondhygiëne bevordert. Een kort bezoekje aan de tandarts zal je zeggen wat wel en niet werkt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben blij dat ik in het tijdperk van gezoete, bloeiende, schuimende tandpasta in plaats van poedertandpasta voor muizenkoppen leef.

Gerelateerde berichten

Wat is HACCP en waarom is het zo belangrijk voor de gezondheid?

HACCP is een speciaal systeem wat gebruikt wordt in bedrijven die met voedsel werken. De afkorting staat voor Hazard Analysis Critical Control Points...

Lees meer

Wanneer je een tandarts met spoed mag bellen

Er zijn bepaalde gevallen wanneer jij meteen een tandarts nodig hebt. Het is verplicht voor tandartsen om uren over te laten voor spoedoperaties....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden