Zorg met sterren

Wat is HACCP en waarom is het zo belangrijk voor de gezondheid?

Geplaatst op

HACCP is een speciaal systeem wat gebruikt wordt in bedrijven die met voedsel werken.
De afkorting staat voor Hazard Analysis Critical Control Points en kijkt naar welke onderdelen bij het produceren of verwerken van voedselwaren mogelijk gevaren vormen voor de gezondheid. Zeer belangrijk dus om over na te denken wanneer je met voedsel werkt. In deze blog gaan we dieper in op waarom HACCP handig kan zijn voor jouw organisatie.

Gevaar van eten bereiden

Wanneer je eten moet verzorgen voor veel mensen, kunnen er veel gevaren om de hoek loeren. We hebben allemaal weleens van e-coli, salmonella en voedselvergiftiging gehoord. Hoewel we tegenwoordig een goed kennis hebben over het bereiden van voedsel, zijn bacteriën nog steeds een reëel ‘hazard’ in keukens en ruimtes waar voedsel wordt verwerkt. ‘Hazards’, oftewel gevaren in het Nederlands, zijn de gevaren die een probleem kunnen vormen voor voedsel dat geconsumeerd wordt door jouw klanten of patiënten. Met HACCP maak je een inschatting van de risico’s van de gevaren om zo de kans op ziektes te verkleinen.

Basisprincipes van HACCP

De basisprincipes van HACCP zijn:

  1. Inventariseer de gevaren en risico’s. Denk hierbij aan chemische gevaren zoals gif en schadelijke stoffen of fysische gevaren zoals glas en metaaldeeltjes.
  2. Bepaal de Critical Control Points (CCP’s). Deze kritieke punten moeten onder controle gehouden worden om gevaren tegen te gaan.
  3. Per kritieke punt stel je een norm vast. Denk bijvoorbeeld aan een minimaal opslagtemperatuur voor gevogelte wat aangehouden moet worden. Anders wordt de kans op e-coli vergroot. 
  4. Bepaal hoe je deze kritieke punten gaat monitoren. Geef bijvoorbeeld elke dag of week een periode aan waarbij je controleert of voedsel nog houdbaar is.
  5. Bepaal acties die je zult uitvoeren als een CCP wordt overschreden. Een actie als correctie kan bijvoorbeeld zijn het weggooien van voedsel dat over datum is.
  6. Controleer periodiek of je HACCP-plan werkt. Kijk of wat je doet wel echt effect heeft.
  7. Documenteer je HACCP-plan. Houd documentatie en registraties bij. Zo kun je goed zien wat wel werkt en wat niet.

Belangrijk voor de gezondheid

Zoals je leest is het HACCP een methodiek waarbij je goed nadenkt over hoe je met eten omgaat. Door de keuken schoon te houden, preventieve maatregelen te treffen en alles te controleren, zorg je ervoor dat er minder kans is op voedselonveiligheden.

HACCP training

Als jouw organisatie nog geen HACCP-methodiek gebruikt raden we aan om trainingen te volgen. Met een training ontwikkel je een HACCP-plan en begrijp je wat voor hygiënecode voor jouw branche belangrijk is. Na afronding ontvang je een diploma als bewijs dat je geeft om de gezondheid van je voedselafnemers.

Gerelateerde berichten

Wanneer je een tandarts met spoed mag bellen

Er zijn bepaalde gevallen wanneer jij meteen een tandarts nodig hebt. Het is verplicht voor tandartsen om uren over te laten voor spoedoperaties....

Lees meer

Bezoek aan een tandarts zonder aanvullende zorgverzekering

Als je op zoek bent naar een tandarts bij jou in de buurt, maar je hebt geen enkele vorm van aanvullende tandheelkundige zorg in je...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden