Wist je dat kinderen al vanaf 4 maanden kunnen beginnen met bewegingslessen als gymnastiek en turnen? Het is dus bijna nooit te vroeg om te starten met bewegen. Dit is ten gunste van allerlei vaardigheden, zoals het ontwikkelen van motoriek, sociaal omgaan met anderen en vooral plezier hebben. Lees meer in deze blog wat het leuk maakt om je kinderen te laten turnen in Amsterdam.

Wanneer starten met bewegen?

De meeste gymscholen bieden les aan vanaf de leeftijd van 1 jaar. Ook op jongere leeftijd is het mogelijk. Het is een mooie gelegenheid om voor je kinderen al op jonge leeftijd bezig te zijn met kruipen, rollen, klimmen, springen en lopen.

Hoe ga ik hier als ouder mee om?

Het komt niet elke ouder uit om voldoende tijd in de week rond te rennen en te letten op je kinderen. Vandaar dat er diverse gymscholen zijn die uitkomst bieden. Er zijn verschillende programma’s die zijn ontwikkeld en volledig afgesteld op de leeftijdsgroepen van kinderen. Zo is er voor elke leeftijd lesmateriaal om te beoefenen waardoor je kind wekelijks een goede portie gezonde beweging krijgt.

Waarom is turnen goed voor mijn kind?

Er zijn veel voordelen dat turnen op jonge leeftijd met zich mee brengt. We behandelen een aantal vaardigheden waar je kinderen mee bezig zijn en leren te ontwikkelen tijdens het volgen van turnlessen.

  • Kinderen leren op sociaal gebied interactief om te gaan met anderen, zo ondergaan ze activiteiten als kijken, luisteren, samenwerken en op je beurt wachten.
  • Ze leren hoe ze moeten focussen, dingen moeten onthouden, instructies te volgen en hoe je problemen moet oplossen door middel van ontwikkelde inzichten.
  • Kinderen leren om competitief bezig te zijn, te presteren, doelen te zetten en te behalen.
  • Wanneer een kind op jonge leeftijd zijn of haar motoriek goed ontwikkeld is het eerder geneigd om later succesvol te zijn in de sport. Kinderen zijn tijdens het turnen bezig met onder andere coördinatie, balans, conditie, flexibiliteit en kracht.
  • Misschien wel de belangrijkste factor is het hebben van plezier. Het bewegen op muziek, tijdens spelletjes en de lessen zorgt ervoor dat kinderen al hun energie kwijt kunnen.