Zorg met sterren

4 Dermatologische methoden voor littekenverwijdering

Geplaatst op

Als je littekens spijt me om te zeggen dat ze nooit vanzelf weggaan en ze kunnen vaak niet volledig worden verwijderd. Maar het goede nieuws is, of je nu te maken hebt met vlekken of littekens, er zijn veel dingen die je kunt doen om je huid te verbeteren nadat je aan acne hebt geleden.

Crèmes en gels

Zoals elke dermatoloog je zal vertellen, zijn vrij verkrijgbare crèmes die als littekenbehandeling op de markt worden gebracht, meestal niet nuttig. Dit komt vooral omdat de meeste “litteken”-crèmes niet worden ondersteund door belangrijk onderzoek. Wat werkt beter, volgens tientallen jaren van wetenschappelijk onderzoek: Een retinoïde crème of gel (afgeleid van vitamine A), die geleidelijk littekens vermindert door de huidskleur te verzachten, de omzet van de huidcellen te verbeteren en nieuw collageen en elastine op te bouwen (ze kunnen ook helpen kleine vlekken te voorkomen en behandelen).

Procedures voor littekens

Aangezien er verschillende procedures zijn die kunnen helpen om acnelittekens tot een minimum te beperken, is het zinvol om de zorg van een dermatoloog in te roepen om je door de mogelijkheden te leiden. Een reeks behandelingen is bijna altijd noodzakelijk, en wees gewaarschuwd – het is onwaarschijnlijk dat je verzekering ze (volledig) zal dekken.

Lasers

Afhankelijk van uw huidtype en de littekens, kan je dermatoloog lasertherapie voorstellen om roodheid te verminderen of nieuwe collageen- en elastineproductie te bevorderen. De opties omvatten gepulseerde kleurenlaser, picoseconde laser, gefractioneerde lasers, of de agressieve maar hoogst-effectieve kooldioxidelaser.

Injecties

Kleine injecties van steroïde geneeskunde kunnen dunne en afgeplatte dikke, jeukende, of taaie littekens verhelpen. Fillers kunnen direct worden geïnjecteerd om littekens tijdelijk op te vullen, onder het huidoppervlak van de huid. Je dermatoloog kan polymethylmethacrylaat of hyaluronzuurvuller (zoals Juvederm of Restylane) voorstellen.

Chirurgische methoden

Artsen kunnen ponsbiopsieën (chirurgische verwijdering van bepaalde littekens met een klein hulpmiddel), dermabrasie (voorzichtig verwijderen van de bovenste huidlaag met een roterend, mechanisch hulpmiddel) of subcisie (wanneer een naald of een stomp voorwerp in de huid wordt gericht om fibrotische littekens te breken) uitvoeren.

Gerelateerde berichten

Tanden bonding en glazuurvorming voor een verbeterde glimlach

Cosmetische tandheelkundige technieken zijn al honderden – zelfs duizenden – jaren beschikbaar, maar tot voor kort waren cosmetische...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden