Zorg met sterren

Tanden bonding en glazuurvorming voor een verbeterde glimlach

Geplaatst op

Cosmetische tandheelkundige technieken zijn al honderden – zelfs duizenden – jaren beschikbaar, maar tot voor kort waren cosmetische tandheelkundige diensten alleen al voor de rijksten financieel te realiseren. Het feit dat de meeste tandheelkundige verzekeringsplannen geen esthetische tandheelkundige ingrepen dekken, is ook voor veel patiënten een wegversperring gebleken. Gelukkig hebben de ontwikkelingen op het gebied van tandheelkundige hulpmiddelen en technieken de cosmetische tandheelkunde beschikbaar gemaakt voor het grote publiek, met name door composietverbindingen en het vormen van tandglazuur. Zowel tanden bonding als het vormen van het glazuur zijn eenvoudige, weinig ingrijpende en goedkope technieken die je glimlach volledig kunnen veranderen.

Tanden bonding

Bij bonding wordt een composiethars gebruikt om kleine problemen in het tandglazuur te verhelpen. Enkele van de onvolkomenheden die kunnen worden gecorrigeerd door middel van bonding zijn onder andere:

  • Kloofjes tussen de tanden
  • Kleine spanen of scheuren
  • Ongelijke of licht kromme tanden
  • Een tand die kleiner of korter is dan omringende tanden
  • Verkleurde tanden die niet kunnen worden gerepareerd door het bleken van de tanden

De bonding is pijnloos en kan vaak in één tandartsbezoek worden voltooid. Eerst zal je tandarts een composietkleur kiezen of mengen die nauw aansluit bij de kleur van je tanden. Vervolgens wordt een rubberen plaatje gebruikt om de tand of tanden in kwestie te isoleren. Een fosforoplossing wordt gebruikt om het glazuur te polijsten als voorbereiding op het plakken, waarna de gekozen kleur wordt aangebracht als een hars en in de gewenste vorm wordt gegoten. In sommige gevallen zal een speciaal licht worden gebruikt om de uitharding van de hars te versnellen totdat deze stevig met de structuur van de tand is verbonden. De laatste stap is ervoor te zorgen dat de hechting comfortabel is, zodat de patiënt zich prettig voelt en op het gerepareerde gebied kan bijten om er zeker van te zijn dat het natuurlijk aanvoelt.

Nadat de bonding is voltooid, kunnen de gerepareerde tanden worden gebruikt om te kauwen, te eten en normaal te spreken.  Het is echter belangrijk om het gebit te verzorgen om er zeker van te zijn dat het gebit niet beschadigd raakt. Ga zoals gewoonlijk door met de mondverzorging met regelmatig poetsen, flossen en professionele reiniging. Het is het beste om geen slechte gewoontes aan te houden zoals het kauwen op ijs, hard snoep eten of op andere harde voorwerpen te bijten, omdat composietmaterialen onder druk kunnen afbreken.

Glazuurvormen

Een andere snelle en pijnloze techniek om je glimlach er beter uit te laten zien, is het vormen van het glazuur of de contouren van je glimlach. Door de vorm van het tandglazuur te bepalen, kan je tandarts dit ook: de vorm van het tandglazuur aanpassen:

  • Onregelmatige of onhandige plaatsing van de tanden corrigeren
  • Kleine spanen of scheurtjes verwijderen
  • De lichte scheefheid verbeteren
  • Ruwe en puntige tanden versoepelen.
  • Tanden inkorten die te lang zijn in verhouding tot die ernaast.

Het kan maar een paar minuten duren voordat deze procedure is voltooid. Een eenvoudig gereedschap implementeert een ruitvormige punt om het glazuur glad te maken en vorm te geven. Deze techniek verwijdert slechts een millimeter of iets dergelijks van het buitenste glazuur en vereist meestal geen plaatselijke verdoving. Als je klaar bent, poetst je tandarts de aangetaste tanden en is het proces voltooid. Aangezien de tanden slechts een beetje zijn aangepast, vereist de nazorg alleen dezelfde mondverzorgingstechnieken die altijd nodig zijn voor gezonde tanden en tandvlees.

Eenvoudig, maar effectief

Hoewel bonding en het vormen van het glazuur klinken als kleine ingrepen, kunnen de resultaten verbluffend zijn.  Vooral wanneer deze cosmetische technieken in combinatie met elkaar worden gebruikt, kunnen deze cosmetische technieken een aantal onooglijke gebreken verhelpen, van kromme tanden tot een gespleten glimlach. Soms is een snelle contour- en hechtingsprocedure alles wat je nodig hebt om je tanden om te vormen tot de oogverblindende glimlach die je altijd al wilde. Veel patiënten hebben de indruk dat ze een beugel, fineer of andere ingrepen nodig hebben om dezelfde resultaten te bereiken. Het mooiste is dat de hiergenoemde ingrepen tot de goedkoopste cosmetische ingrepen behoren.

Hoewel de verzekering niet altijd de cosmetische technieken dekt, bieden bonding en glazuurvormgeving een betaalbare oplossing voor de gemiddelde patiënt. In veel gevallen kan een van deze technieken minder kosten dan een modieus paar schoenen! Als je ervan droomt om je glimlach te verbeteren, raadpleeg dan je tandarts over deze eenvoudige maar effectieve technieken.

Gerelateerde berichten

4 Dermatologische methoden voor littekenverwijdering

Als je littekens spijt me om te zeggen dat ze nooit vanzelf weggaan en ze kunnen vaak niet volledig worden verwijderd. Maar het goede nieuws is, of...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden