Zorg met sterren

Vrijwillig eigen risico op mijn zorgverzekering 2021

Geplaatst op

Er zijn heel veel mensen in Nederland die jaarlijks gebruikmaken van hun eigen risico. Dat ze het eigen risico helemaal opmaken en dat is natuurlijk ook voordelig. Zeker als jij je eigen risico aan het begin van het jaar al hebt opgemaakt. Nadat het eigen risico op is, betaal je namelijk helemaal geen geld meer dat jaar voor de medische zorg. Maar het kan helaas ook andersom zijn: in veel gevallen is het zo dat je helemaal geen gebruik maakt van je eigen risico. Een groot gedeelte van de gezonde mensen maakt hier gelukkig nooit gebruik van. Het kan echter wel zonde zijn, aangezien je wel een flink bedrag premie per maand betaalt. Als je amper gebruik gaat maken van je eigen risico, kun je er ook voor kiezen om een vrijwillig eigen risico toe te voegen. Een zorgverzekering vergelijken helpt hierbij. Zo vind je snel de beste zorgverzekering met het hoogste eigen risico.

Wat houdt in dit?

Veel verzekeringsmaatschappijen geven jou de mogelijkheid om een vrijwillig eigen risico op te geven. Dit is een bedrag tot maximaal €500 boven het vaste bedrag van €385. Het voordeel van dit vrijwillige eigen risico is dat je dan veel minder maandelijks premie hoeft te betalen. Soms kan dit wel oplopen tot een besparing van honderden euro’s per jaar. Maar er zitten dan natuurlijk wel een paar addertjes onder het gras. Want is dit wel verstandig in jouw situatie? Hieronder bespreken we enkele aspecten waar je op moet letten.

Heb je genoeg geld op je rekening staan?

Allereerst is het belangrijk dat jij het type bent dat altijd genoeg geld op zijn rekening heeft staan. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je in de problemen komen, mocht je wel iets overkomen. Natuurlijk ga je ervan uit dat je ongeschonden door de jaren gaat, zeker als je jong bent en er geen chronische ziekte bij jou is geconstateerd. Maar het is wellicht clichématig, maar een ongeluk zit doorgaans in een klein hoekje. Het kan zomaar zijn dat je bijvoorbeeld je been gaat breken. In dat geval kan je gelijk door je eigen risico heen zijn en moet je ineens een groot bedrag van €885 betalen, in het ergste geval. Daarom is het belangrijk om altijd genoeg geld op je rekening te hebben.

Chronische ziek?

Heb jij een chronische ziekte of iets anders, waardoor jij risico loopt en wellicht meer medische zorg nodig hebt? In dat geval is het ook niet aan te raden om je eigen risico te verhogen. Indien jij dan het eigen risico verhoogt, ben je jaarlijks wel meer geld kwijt als je het helemaal op maakt. De medische zorg is gigantisch duur, zoals je ongetwijfeld wel weet. Dus in die gevallen is de kans groot dat je meer kwijt bent dan dat het je daadwerkelijk gaat opleveren. Denk er dus goed over na. Je kunt ook in je polis kijken voor de mogelijkheden.

Gerelateerde berichten

Wat te doen met mijn begrafenisverzekering na een scheiding?

Wanneer je gaat scheiden moet er ontzettend veel geregeld worden. Wellicht heb je samen een huis gekocht en moet deze verkocht worden. Gezamenlijke...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden